ıvır zıvır deposu

Salı, Temmuz 12, 2005

biri bana anlatsin

bilgi beyinde nasil tutulur? hangi formatta? sorulan bi soruya cevap vermek icin var olan bilgiler arasinda hangi tur bir arama algoritmasi kullanilir? aranan bilgilerin var olanlarla eslesip eslesmedigine nasil karar verilir? "eslesme" eyleminin gerceklesip gerceklesmediginin anlasilmasi icin neler birbiriyle karsilastirilir? bilgilerin beyinde kaliciligini saglayan nedir? kullanilan bilgi unutulmazmis tamam ama kullanilian bilgiye ne yapilir da o bilgi daha taze kalir? bildigimiz bi oykuyu anlatmak istersek beynimizdeki bilgileri nasil geri okuyup onlari kelimelere ceviririz?
biri bana anlatsin..

1 Yorumlar:

Anonymous Adsız said...

bilindiği üzere beyinde bilgi ve düşünce denen şeyler aslında elektrik akımlarıdır. beyin faaliyetleri yürütülürken sodyum-potasyum pompoları ile elektrik akımı bir hücrenin bir ucundan diğerine taşınır. fakat bir başka hücreye geçerken synapslar vasıtasıyla, bir elektron atlaması yani ark olur. bu ark sırasında hücrenin miyelin kılıfı yanar. işte bu yanıklar anılarımızı oluşturur.

bu bilgileri ararken random bir algoritma kullanılır. aktarım uygun bir hücreden başlayarak gidebildiği kadar gider. gidebildiği sürece anıları hatırlarız. ne zamanki artık yolunu bulamaz olur, çünkü yanıklar karmaşıklaşır, o zaman hatılayamayız biz de.

eşleşme eylemi ise başka inceleme dalıdır. kenar bilinç diye adlandırılır. örneğin adını unuttuğumuz bi insanın adının ne olmadığını biliriz. başka isimlerin yanlış olduğunu biliriz. bu da bilginin tek bir hücrede değil aslında bir hücreler bütünü şeklinde tutulmasından dolayıdır. uyumsuzlukları anlarız. çünkü beyin tutarlı bir yapıda çalışır.

kullanılan bilgi sırasında beyinde o bilginin bulunduğu yerler üzerinden sürekli yeni geçişler olduğu için yol sağlamlaşır. yanıklar üstüste biner yani.

bildiğimiz bi öyküyü anlatmak için öykünün başını oluşturacak bir hücre öbeğinin bulunması ve öykünün kronolojisini bozmayacak bir sırada sinir hücreleri bağlantılarının kurulabilmesi gerekir.

olaylar bilgisayardaki veri depolama sistemlerine benzer olsa da farklılıklar bulundurmaktadır. belki dinamik Ramler gibi düşünülebilir.

--- GG Genel Hizmet Reklamları ---

17 Eki 2005 12:59:00

 

Yorum Gönder

<< Home